Istoric Spange

 In anul 1964, tehnicianul dentar Ross Fraser a introdus noţiunea de ortonyxie şi a dezvoltat un tratament pentru afecţiunile generate de încarnarea unghiilor. Acest tratament se baza pe o serie de modele din gips care aveau ca rol reglarea tendinţelor de creştere a lamei unghiale şi direcţionarea acesteia în afara ţesutului. Ulterior, modelele din gips au fost înlocuite cu sârmuliţe de oţel în formă de capsă (mai târziu denumite Spange.Cuvântul ORTONYXIE vine de la ‘ORTHOS – linie dreaptă’ şi ‘ONXY – unghii’. istoric unghie incarnata
Elvira Osthold, medic podolog, a înfiinţat în anul 1979 un institut de orthonixyie în Erlangen (Germania).
Scopul ei a constat în dezvoltarea unei tehnologii pentru tratarea unghiilor încarnate fără a utiliza intervenţii chirurgicale. Cercetările medicului german au dus la dezvoltarea unei noi tehnici de tratare a unghiilor încarnate (tehnica ‘fără sânge şi durere’), care s-a numit iniţial VHO-TRATAMENT (VIRTUOSE HUMAN ORTHONYXIE).
Ulterior tehnica a fost îmbunătăţită continuu, iar astăzi poartă numele 3TO-SPANGE (3 TEILIGE ORTHONYXIE – SPANGE), iar statisticile spun că aproximativ 30.000 de germani o folosesc anual pentru tratarea afecţiunilor cauzate de încarnarea unghiilor.

Tratamentul 3TO Spange este o alternativa nechirurgicala in tratarea unghiilor incarnate si este recomandata in detrimentul operatiilor clasice de extragere partiala sau totala a unghiei, care,  datorita lezarii radacinii unghiei  exista probabilitatea ca unghia sa creasca si mai deformata , odata cu cresterea ei aducand fragmente de unghie , independente,  care pot sa fie extrem de dureroase.
Tratamentul cu o proteza din sarme este o metoda noua in Romania (folosita in Germania de multi ani)  in corectarea tuturor formelor de unghii incarnate sau deformate . Sarmulitele Spange sunt confectionate dintr-un metal flexibil, compatibil cu tesutul.
Din pacate, persoanele care sufera de unghie incarnata inca mai apeleaza la operatii chirurgicale extrem de dureroase prin reducerea patului unghial sau prin inlaturarea completa a unghiei . Acestea se efectueaza sub anestezie locala.
Recuperarea impune anumite restrictii. Unghiile care se regenereaza devin mai inguste dar rata de recidiva dupa aceasta interventie eange se personalizeaza dupa fiecare format de unghie si se pot utiliza rapid si fara durere, fara anestezie . Procedura dureaza cateva minute si nu restrictioneaza activitatile zilnice , sportive.
Proteza este compusa din 3 parti de sarme care se ataseaza individual la fiecare persoana chiar daca exista o inflamatie sau o hipergranulatie in jurul unghiei.
Pana in prezent, sistemul a avut succes la aproximativ 300.000 de cazuri eliminand durerea cauzata de operatii. In Germania, sistemul este folosit si de medici acestea renuntand la operatiile clasice de scoatere a unghiilor.
Acest procedeu de indreptarea unghiei incarnate cu sarmulite este recunoscut azi atat de medici cat si de pacienti si functioneaza in cateva orase importante din Romania.


3TO Spange se efectueaza doar de tehnicieni specializati si atestati 
Statistica arata vindecare in proportie de 97 % !.