15 ianuarie 2012

Metode de sterilizare a ustensilelor in salon

                                                                                              Înlăturarea bacteriilor patogene se realizează prin sterilizare. Sterilizarea este procesul prin care un obiect poate fi eliberat (curăţat) de germeni prin distrugerea bacteriilor, fie ele benefice sau distructive.



Metode de sterilizare:
Sterilizarea se poate executa astfel:

                cu ajutorul agenţilor fizici:
- căldură uscată; procesul constă în expunerea obiectelor ce urmează
a fi sterilizate la o temperatură ridicată de aproximativ 300-320 grade Celsius, temperatură la care mor bacteriile.
-         căldură umedă constă în imersia obiectelor şi fierberea lor în apă
timp de 20 minute (această metodă nu se mai foloseşte).
-         radiaţiile ultraviolete reprezintă cea mai folosită şi mai eficace
metodă de sterilizare a instrumentelor după ce acestea au fost spălate cu apă şi săpun şi uscate.

               cu ajutorul agenţilor chimici:
- antisepticele încetinesc procesul de dezvoltare al bacteriilor fără însă a le distruge
Antisepticele pot fi:
- tinctură de iod 2% în alcool etilic
- acid boric soluţie 5% în apă distilată
- apă oxigenată 3%
- germicidele (dezinfectanţii) fac bacteriile inactive
Germicidele pot fi:
- formaldehidă 40% (formaldehida-substanţă cu puternic efect dezinfectant)
- alcoolul etilic 80 grade (alcool sanitar)
- soluţie amoniac
-  hipoclorit de sodiu
Instrumentele folosite de manichiuristă se vor dezinfecta în mod obligatoriu după fiecare client, fiind o posibilă sursă de transmitere a diverselor boli.

Un comentariu: