22 iunie 2011

Piciorul diabetic&Unghii Incarnate

Persoanele care sufera de diabet zaharat

necesita o ingrijire speciala a membrelor inferioare.
In aceasta afectiune poate sa apara afectarea terminatiilor nervoase a nervilor, precum si afectarea vaselor sanguine mici, care au ca rezultat diminuarea sensibilitatii la nivelul piciorului, astfel ca leziunile aparute la acest nivel pot fi usor trecute cu vederea.

Leziunile vaselor sanguine, scad in timp fluxul sanguin la nivelul piciorului, astfel ca leziunile, bataturile, unghiile incarnate, au un risc crescut de infectie.
Orice leziune, chiar minora, poate determina ulceratii si se poate suprainfecta.
Bataturile , taieturile sau juliturile, necesita o ingrijire speciala care obliga folosirea antisepticelor si a pansamentelor cu rivanol.
Persoanelor care sufera de diabet nu se recomanda o interventie chirugicala in cazul aparitiei unghiei incarnate . Procedura 3TO Spange vine in ajutor deoarece aplicarea sarmulitelor pe unghie nu produce sangerare .
O ingrijire si igiena adecvata a picioarelor in cazul persoanelor cu diabet, poate preveni aparitia unor complicatii ale diabetului precum sunt si unghiile incarnate.
Piciorul diabetic presupune :
^ inspectia zilnica a picioarelor
^ pastrarea unei igiene corespunzatoare a picioarelor:
^sa foloseasca incaltaminte potrivita, comoda, sa fie mereu uscata… sa lase piciorul sa respire.
^taierea atenta si regulata a unghiilor, pentru evitarea leziunilor si infectiilor (in special fungice – omnicomicoze) cu localizare periunghiala;
^protectia corespunzatoare a picioarelor , evitarea leziunilor ;
^ evitarea folosiri metodelor pentru incalzirea picioarelor, bailor fierbinti, aparatelor electice, radiatoarelor, etc.
^ un consult medical ori de cate ori se observa leziuni sau infectii la nivelul picioarelor, deoarece patologia aparuta la acest nivel poate crea complicatii neplacute, greu de tratat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu